Acabo de llegir el llibre The Great Reset, l’últim llibre de l’americà Richard Florida, qui ha fet recentment aportacions molt interessants a les teoria del desenvolupament econòmic. No resulta gaire sorprenent que ens digui que ens trobem a les portes d’un canvi estructural de model de creixement – el gran reset – però el que és una mica més novedós és arriscar-se a apuntar alguna de les grans tendències que el condicionaran.

Tot i que bona part del llibre es fonamenta en l’anàlisi de les grans transformacions econòmiques i urbanes més recents als EEUU, poden ser consideracions perfectament aplicables a casa nostra. La primera és a la part de revisió històrica dels símptomes que precedeixen aquests canvis estructurals. L’engreixament del sector financer sempre ha precedit a l’esgotament dels diversos models de creixement. Una constant a EEUU des del 1860 segons el paper de Thomas Philippon. Com si l’economia fos un cos humà al que li pugés la temperatura quan veu que alguna cosa no acaba d’anar bé.
Les tendències que segons Florida cal conèixer per ajudar a accelerar aquest ‘gran reset’ i trencar bona part dels nostres esquemes mentals, i que em semblen més interessants, són les següents:
1. La fi de la cultura de l’opulència i del creixement il·limitat del consum.
2. La fi de la cultura de la propietat, prioritzant la formació de talent i la seva mobilitat.
3. Territoris més compactes, d’usos mixtes i de proximitat, agrupats en megaregions capaces d’atraure aquest talent i generar innovacions productives competitives internacionalment.
4. La terciarització desacomplexada de l’economia com a generadora de llocs de treball. Perquè el sector serveis ha d’estar condemnat a les activitats low-cost ?
5. L’extensió de la creativitat a tots els llocs de treball. Fins el lloc de treball més simple no pot permetre’s ser inercial i ha de permetre i incentivar el ‘com es podria fer d’una altra manera?
És en aquest últim punt quan afirma amb encert que cal reinventar el nostre model educatiu: ‘Hem convertit en un mite les històries d’emprenedors com Bill Gates, Steve Jobs (…) però ningú planteja una pregunta que a mi em sembla evident: perquè feien tot això al seu temps ‘lliure’?