El final d’un any i el començament d’un altre sol ser un dels moments més propicis per a fer balanç i plantejar-se bons propòsits de cara al nou any. Per algun motiu tots els gimnasos comencen la seva principal campanya comercial o les tendes de cigarretes electròniques ja comencen a fregar-se les mans.  Jo me’n plantejo tres de caire més actitudinal que em ve de gust compartir. I penso que són propòstis prou genèrics i útils com per a ser tinguts en compte tant en una esfera més professional o més personal. Són els següents:
1. Prejutjar menys i escoltar més. Sovint les males experiències, les presses o simplement la por ens fan prendre posicionaments o decisions abans d’hora. Abans fins i tot d’haver escoltat el que algú et vol explicar sense ni donar interiorment ni el més mínim benefici del dubte. Em sembla que jo ho faig més sovint del que voldria (a vosaltres no us passa?). Actuar en base a prejudicis, fins i tot en el cas que fos un mètode efectiu i eficient – en la mesura que m’estalvio temps i en la major part dels casos els meus prejudicis siguessin encertats -, fa que ens deixem perdre moltes coses. Sovint les lliçons més útils, les experiències que més t’obren la ment i els records que et queden gravats durant tota la vida són aquells que neixen de situacions inesperades. D’una conversa no buscada o d’algú amb qui mai no havies parlat de segons què. Vull aprofitar-ho!
2. Jutjar menys i estimar més. La gent que ens envolta té la gran virtut de ser diferent a nosaltres. És una virtut perquè aquesta és la condició per aprendre i créixer. De vegades costa no jutjar – encara que sigui inconscientment – a les persones quan actuen diferent de nosaltres o simplement diferent al que esperem – quan el més sensat seria estimar la seva diferència i tot allò que ens aporta? En molts casos, tot i que fem un esforç extrem d’empatia, ens serà molt difícil d’entendre certes actituds, comportaments o reaccions. Potser és més senzill: potser de vegades només es tracta d’acceptar-nos tal com som.
3. Disfrutar més de tot allò que vius. La pressió, els nervis i el cansament de vegades ens poden fer caure en episodis o espirals victimistes en els que la resta del món conspira contra nosaltres. Cal anar amb molt de compte amb aquestes actituds vitals perquè solen actuar com a profecies autocomplertes: ningú té ganes d’acostar-nos a persones negatives (NINGÚ!). Per tant, és possible que si prenem una actitud negativa en vers vida – per difícil que aquesta sigui i motius que ens doni – nosaltres mateixos podem acabem sent els nostres propis botxins. De vegades no cal que ens ho digui un amic, un germà o la parella sinó que nosaltres mateixos podem prendre consciència de totes les coses bones que ens dóna la vida. Avui en dia molta gent es troba en situacions molt difícils – segur que més difícil que la nostra – però segur que sempre podem trobar al nostre entorn – pares, amics, familiars, parella,… – i/o al nostre futur – ideals o projectes pels que lluitar – motius pels quals val la pena llevar-se amb un somriure. A mi, per exemple, el 2013 m’ha portat 2 gats que m’alegren la vida. Segur que el 2014 també me’n portaran moltes més i vull saber disfrutar-les. 
Bon any a tothom!