Feia temps que es veia a venir. Des de que ja es preveia la majoria absoluta del PP i la permanència de l’actual crisi econòmica, qualsevol persona sense massa imaginació podria haver escrit el guió que està seguint el Govern Espanyol. El seu raonament és fàcil, es basa en premisses molt bàsiques, i no ens hauria de sorprendre.
1) Cal reduir el dèficit públic espanyol de forma radical. Reduir-lo a la meitat és, sens dubte, una reducció radical.

2) Qualsevol persona – no només el Govern Espanyol – pot veure que, encara que s’incrementin els ingressos, aquesta reducció del dèficit passa per una reestructuració de fons de l’actual mapa d’AAPP estatal.

3) Des d’una mentalitat jacobina espanyola – que mai ha canviat ni evolucionat, desenganyem-nos – les CCAA i la seva capacitat política i competencial són un luxe asiàtic que actualment l’Estat Espanyol no es pot permetre.

4) Una reforma constitucional per afavorir una recentralització seria massa costosa. Més ara que el PSOE està buscant-se a si mateix i encara el necessiten per tenir una necessària majoria de 2/3 al Congrés per a impulsar una reforma constitucional. L’actual Govern Espanyol són gent pràctica, preparada i pragmàtica. Molt més que nosaltres.

Per tant, de moment, supervisió pressupostària. De facto és el mateix i transmeten una convenient imatge d’austeritat a Brussel·les. Estem al principi d’un partit que ja fa temps que s’ha començat a escriure. Part del desenllaç ja el coneixem: el final de l’Estat de les autonomies tal i com l’hem conegut els últims 20 anys. Davant d’un PP a l’atac amb majoria absoluta i una crisi que els dóna ‘carta blanca’ voler defensar un 0-0 – sentir-nos afortunats per mantenir una autonomia cada vegada més emmagrida – pot acabar en una golejada sense precedents mentre nosaltres continuem enarborant els nostres símbols.

Uns símbols que no se’ls creu ningú més que nosaltres. Ni Madrid, ni Brussel·les ni ningú. Bàsicament perquè no som Estat. Potser els Reis ens han portat el millor regal: una LOAPA financera que faci obrir els ulls a molts catalans. Quan es qüestiona la poca autonomia que tenim, hi ha cada vegada menys raons per ser conservador. I això caldria que ho veiés també el Govern de la Generalitat i actuar en conseqüència amb els seus pactes.