Les tres primeres impressions dels resultats electorals ja amb un 100% escrutat.

1. Sembla que la marea blava del PP no ha arribat als illots basc i català – a part del de la província de Sevilla -. Un mapa que pot tenir traduccions polítiques especialment si el nou Govern del PP opta per una política de ‘pau territorial’ i no per fer un ús del poder absolut que li confereix la seva amplíssima majoria. Curiosament un mapa electoral del 2011 que s’assimila força al d’un mapa de l’Espanya de 1854 – amb la diferència que l’excepcionalitat de la Corona Catalano-Aragonesa es redueix a Catalunya. Tot un presagi del que podria ser un nou mapa competencial autonòmic de tall asimètric…
2. Es notori destacar que, fent un cop d’ull als resultats electorals a Catalunya, la crisi econòmica sembla haver condicionat el comportament de vot, premiant tant aquells qui han fet una aposta més decidida per l’austeritat i un major rigor pressupostari – CiU i PP pel vot en clau espanyola – i ICV-EUiA capitalitzant la crítica contra les retallades i els ajustos derivats de la crisi.
3. Molt destacable també és l’augment del vot sense representació parlamentària. Un canvi sord en escons però gens menyspreable, i que representen una corrent de fons d’insatisfacció política cada cop més generalitzada. A Catalunya, el 2008 els vots a partits que no obtingueren representació no superaven l’1% dels vots emesos. El 2011 representen al voltant del 6% del total de vots. Per altra banda, els vots nuls s’han multiplicat per tres en termes percentuals respecte el 2011. Cal estar-hi atents… de vegades petits canvis són poderosos.