El passat dimecres el Govern va aprovar el projecte de pressupostos per l’any 2020, el que va permetre iniciar el seu tràmit parlamentari. Uns pressupostos que són molt necessaris després de dos anys de pròrroga pressupostària. Uns pressupostos que són molt necessaris per demostrar la capacitat que té el Govern d’arribar a amplis consensos de país.

Aquests comptes, en la mesura que s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, ens faciliten començar a dibuixar el país que volem a partir de grans consensos universals.

I més a curt termini ens permeten que:

  • La despesa corrent dels departaments s’elevi fins als 25.113 M€, superant en 2.135 M€ el nivell màxim previ a la crisi
  • Les inversions comencin a recuperar-se gràcies a un increment de 419 M€ respecte als darrers pressupostos, que situa la dotació total en 2.003 M€
  • Que per primera vegada siguem capaços d’avaluar les nostres polítiques des de la perspectiva de gènere i calcular la incidència del pressupost sobre la infància: un 25,9% del total, força superior del que és el seu pes poblacional (18,5%)

Cal tenir en compte que són els primers comptes catalans elaborats amb un escenari d’equilibri pressupostari, després que fa una dècada el dèficit superés els 9.100 M€. En el següent enllaç es pot consultar la presentació que va fer ahir el vicepresident Aragonès a la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament.

Aquests pressupostos adquireixen molt més valor si es té en compte que hem estat capaços, des de la diversitat i malgrat un entorn polític complex, de posar-nos d’acord en quines són les prioritats que hem d’encarar. Hem posat a prova la nostra capacitat de generar grans consensos per avançar. Consensos que cada vegada seran més necessaris en els propers mesos i anys.

I estem particularment contents, gràcies a la feina del magnífic equip amb qui tenim la sort de treballar al Departament de Vicepresidència d’Economia i Hisenda, d’haver pogut ser facilitadors d’aquest acord. I és que, tal com deia dimecres el vicepresident Aragonès, “En aquest moment, deixen de ser uns pressupostos del Govern i passen a ser una proposta al servei dels ciutadans de Catalunya, amb la voluntat no només de fer front a les urgències i necessitats més peremptòries, sinó de dibuixar el futur del país a 10 anys vista, i preparar Catalunya per als reptes de la propera dècada”.

Han estat mesos i dies molt intensos. Un període en el qual hem procurat anar construint confiances enmig de campanyes electorals, dels pèssims resultats de la judicialització de la política i d’entrebancs diversos. Pero definitivament crec que ha valgut la pena. Hem estat capaços d’alçar la mirada, ser generosos i prioritzar l’interès general. I d’aquest exercici en solen sortir propostes, complicitats, i escenaris que ens permeten mirar el futur amb més ambició i més optimisme.