El proper 25 de maig tenim la primera cita amb les urnes d’aquest 2014. A tots els qui estimem la democràcia, de la manera més àmplia, ens agradaria que hi hagués una gran participació. Per tots els qui entenem que a Catalunya estem vivint un any que pot ser clau pel nostre futur, encara ens agradaria més. Els resultats de participació de les últimes eleccions europees no ens fan ser especialment optimistes: el 2009 va participar el 37,5% del cens electoral i el 2004 el 39,7%. Uns resultats molt pobres que sempre han estat entre 5 i 6 punts percentuals per sota la mitjana de participació estatal. Tot i que hi ha algunes senyals esperançadores que indiquen que es podria revertir aquest comportament diferencial a Catalunya, no sembla que s’esvaeeixi el fantasma de l’abstenció a les eleccions europees.
Què podem fer per revertir aquesta expectativa? En primer lloc, ser conscients de la nostra capacitat de mobilització electoral entre el nostre entorn més immediat (familiars, amics, companys de feina, etc.). En segon lloc, proveïr-nos dels millors arguments per a convèncer-los. Intento d’apuntar-ne cinc per a utilitzar-los al llarg de la última setmana de campanya:
1. Europa ens afecta, ens agradi o no: més del 75% de la normativa que condiciona el nostre dia a dia estan condicionades per la Unió Europea. Renunciar a incidir-hi amb el nostre vot és ignorar bona part del marc regulatori vigent. Una opció legítima, però sorprenent pels qui volen canviar la realitat que els envolta. 
2. L’abstenció no té ADN, té múltiples paternitats, sovint contradictòries: recordeu sinó el referèndum de la ratificació del nou Estatut de l’any 2006…hi va haver una participació del 49,41%. I múltiples interpretacions de perquè fou tan baixa…Qui es quedi a casa, queda a expenses de la interpretació d’opinadors i columnistes. Jo no assumiria aquest risc, francament.
3. Som i serem europeus (en qualsevol dels casos i durant molt de temps). Se’ns presenta un futur ple de canvis. Tenim l’oportunitat de construir un nou país: un dels aspectes clau serà la nostra relació amb la Unió Europea. Fins i tot en el cas dels votants que pensen que a Europa no hi ha res a fer, som una economia plenament europeitzada: no únicament per l’euro, sinó perquè la UE-28 és el destí de més del 60% de les nostres exportacions, l’origen de gairebé la mateixa proporció d’importacions i de 3/4 parts de la inversió exterior a casa nostra. Sembla clar no que, en qualsevol dels casos, tindrem moltes coses a tractar amb la Unió? No val la pena fer sentir la nostra veu, doncs?
4. Europa ens observarà el 25 de maig. Fa temps que la majoria de catalans ja tenim clar que la solució està a les nostres mans, i ja gairebé ningú confia en que la UE ens digui allò que podem i no podem ser. Però el que si que és molt important és que el procés català ja forma part de l’actual agenda europea: la prova més evident la tenim en el fet que Catalunya fou un dels blocs temàtics tracat en el debat dels candiats a la CE. No valdria la pena deixar clar als europeus quina Europa volem? I si és realment cert que hi ha una majoria favorable de catalans que voten per un nou país?
5. I Espanya també…val la pena, doncs, deixar ben clar que la majoria favorable al dret a decidir i a poder votar el proper 9 de novembre s’amplia. I que el procés no es marceix (com voldrien alguns) sinó que es referema. No podem oblidar que part de la batalla política es juga en el terreny comunicatiu i psicològic. És en aquest sentit que també seran molt importants els resultats d’aquestes eleccions europees i les diverses lectures que se’n faran.