Avui Esquerra Republicana de Catalunya ha començat a fer pública la campanya ‘Prou espoli, ara República Catalana’. L’objectiu de la campanya és poder explicar durant els pròxims mesos de la manera més gràfica i directa possible les nefastes conseqüències que ens suposa haver de suportar un dèficit fiscal crònic. Uns mesos en els que bona part de l’actualitat política estarà centrada en el debat a l’entorn del pacte fiscal. És especialment oportú, doncs, que els nostres veïns, companys de feina, amics i coneguts siguin plenament conscients del perquè volem aturar aquest espoli: perquè seríem un país solvent que no hauria d’haver aplicat retallades, perquè no podem permetre que ens facin carregar amb el pes d’un endeutament públic que no hem generat nosaltres, perquè ja portem masses anys aguantant-ho i la crisi actual fa que sigui especialment insostenible…

El nom de la campanya – ‘Prou espoli, ara República Catalana’ – pot tenir molts atributs però sens dubte no el de respondre a una ocurrència casual. Cada vegada som més els que pensem que la solució passa per la independència del nostre país. Cal ser realistes i admetre que no deixaríem d’estar en situació de crisi si fóssim independents, i el govern del nostre estat d’independent també cometria errors (com tots els governs). Però tindríem la sort d’haver de respondre únicament pels nostres propis errors i encerts, i no pels de ningú altre. I, què voleu que us digui, veient la gestió que ha fet Rajoy i dels diversos Governs espanyols – del PP però també del PSOE – davant de la crisi econòmica aquest no és un tema gens menor. I la història ens ha demostrat que no ens podem arriscar a subscriure cap tipus de pacte que depengui de la paraula donada per un Govern Espanyol que es demostra cada vegada més insolvent i incapaç davant dels mercats, d’Europa i de tothom. Per tant, podem acceptar cap pacte fiscal que no comporti tenir la clau de la caixa de tots els impostos que es generen a casa nostra? Si no ho heu fet encara, val la pena que mireu les declaracions d’Oriol Junqueras posteriors a la cimera de partits sobre el pacte fiscal. És molt difícil deixar-ho més clar!
Hi ha qui opina que precisament perquè es tracta d’una necessitat tant transcendental pel país l’hauríem de defensar amb la màxima unitat per part de les diverses forces polítiques. A mi em fa la impressió que aquells que posen la unitat dels partits com a condició ho fan més com a pretext per no tenir un posicionament clar que per cap altre motiu. El que cal és una voluntat majoritària, i aquesta ja hi és. Hi és quan les últimes enquestes ens diuen que més d’un 75% dels catalans estaria d’acord a decidir sobre els impostos que es generen a Catalunya o 82 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya aproven les conclusions per tal d’avançar cap a un model de finançament inspirat en el concert econòmic. Perquè no ens hi posem tenint en compte que hi ha tanta gent que pateix? No hauria de servir per això la política, per a trobar solucions als problemes de la gent?