Avui he tingut la necessitat de veure la declaració sencera de Barack Obama anunciant l’execució d’Osama Bin Laden per part de l’exèrcit americà. Confesso una sincera admiració pel President dels Estats Units, especialment pels valors ètics i humans que ha estat capaç d’aportar a la política. Per això m’ha sorprès que el titular de la seva declaració pública fos ‘Justice has been done’ (s’ha fet justícia). Tot i entendre el que significa Osama Bin Laden després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 pel poble americà, dubtava que l’execució fos un mètode justificable per Barack Obama d’acord amb el que crec que és el seu ideal de justícia.

Veure la declaració sencera ha reafirmat la meva sorpresa. Obama justifica l’execució afirmant que s’ha fet justícia i que el món és un lloc més segur sense ell. Una declaració que m’ha semblat, pel seu simplisme, més pròpia del seu antecessor George W. Bush. Estic gairebé convençut que no s’hi ha sentit còmode amb aquest discurs. Aclareix diverses vegades que no es tracta d’una agressió contra l’Islam, que aquest conflicte no l’ha buscat el poble americà i explicita la connivència del Pakistan en aquesta acció militar. Una menció, aquesta última, que crec que pretén més buscar una complicitat moral i no tant un suport estratègic o polític.

No sé fins a quin punt Barack Obama ha escollit que les coses es fessin d’aquesta manera. És cert que aquesta operació – com totes les que tenen aquest tipus de connotacions – ha tingut el vist-i-plau presidencial. Però també n’estic gairebé convençut que la polèmica engegada per Donald Trump sobre el seu certificat de naixement i el desgast que ha generat també hi ha tingut alguna cosa a veure. Aquesta acció militar segurament haurà augmentat la seva popularitat, però haver traït d’alguna manera els seus principis també el fa més dèbil. Però potser el que fa més respecte de tot plegat és pensar que l’exercici del poder hagi pogut suposar la renúncia als seus propis principis. Uns principis de justícia que ell sempre ha considerat universals i per tant, amb totes les matisacions possibles, tant vàlids per Osama Bin Laden com per tot el poble americà.