Avui hem estat amb alguns dels membres més destacats del sector nano a Catalunya a visitar els centres més destacats en nanotecnologia de Toulouse. Toulouse, amb una trajectòria destacada en el camp aeroespacial – de fet és la principal raó de ser del pol de competitivitat -, és un dels tres pols escollits pel Govern Sarkozy – conjuntament amb Grenoble i París – com a apostes de l’Estat Francès en tecnologies nano. El projecte NanoInnova de Toulouse aprofiten la transversalitat de la teconologia nano per alinear i focalitzar les polítiques de recerca i innovació.

Catalunya està ben posicionada en el sector nano, particularment en la nanobio i la nanomedicina. Si es fa un rànquing de la recerca feta en els últims anys sobre ‘nanomed’, Barcelona surt com la 2a ciutat després de Boston, que és la primera. Midi Pyreneés, més forta el nano en el camp de les micropartícules, és un territori idoni amb el qual treballar. Per proximitat, per geoestratègia, per especialització i per la multitud de vincles informals que existeixen entre els investigadors. Sembla mentida que amb tants vincles informals no s’hagin consolidat més projectes.

Potser és que necessitem un instrument per fomentar-ho. Per treballar al multidependència, la política transfronterera i l’Euroregió mediterània, en aquest cas en el camp de la nano.