Quan semblava que ja no era possible, les dades provisionals publicades per l’INE sobre l’R+D a Catalunya l’any 2008 – difoses per Joaquin Elcacho a l’AVUI – representen un petit oasi enmig del desert d’indicadors que insinuin els anomenats brots verds. Si més no, en el camp de l’R+D, clau per al nostre futur model de creixement, hem evolucionat prou positivament

L’increment global de despesa en R+D fou del 12,9% respecte al 2007, superior a l’increment al conjunt de l’Estat, que va ser del 10,2%. Especialment destacable és l’increment que es va realitzar per part de les administracions públiques a Catalunya, d’un 39,2%, notablement més alt que l’increment al conjunt de l’Estat – del 13,8% -. Paradoxal que siguin fruit de l’aposta realitzada per part del Govern de la Generalitat però també de l’increment inversor per part de l’actual Govern de l’Estat en un moment de fortes crítiques a la Ministra Garmendia a NATURE per les previsions pressupostàries pel 2010.

Dades especialment positives que coincideixen amb l’any de la signatura del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació. Si es mantenen les previsions, Catalunya superarà la taxa del 2% en R+D respecte del PIB l’any 2011 i la taxa del 3% l’any 2017; acostant-se a uns nivells d’inversió científica equiparable als països més avançats del món.