Tinc pensada una nova proposta legislativa per a que l’aprovi el Ple del Parlament de Catalunya. Probablement la millor que haurà aprovat mai aquesta cambra. Una proposició clau per ajudar-nos a sortir d’aquesta crisi econòmica o, com a mínim, fer-ho amb una actitud molt més constructiva. Ja he batejat aquesta iniciativa: ‘proposició de llei per al gravamen i la reglamentació de l’ús de les conjugacions verbals impersonals i expressions anàlogues‘. Per a que ens quedi més clar, l’ús de conjugacions verbals impersonals es produeix quan algú comença una frase per ‘s’hauria de fer…‘, ‘caldria…‘ i les expressions anàlogues són del tipus ‘jo ja ho deia‘ o ‘no hi ha res a fer, tot és un desastre‘. Prestigiosos sociòlegs i psicòlegs internacionals han demostrat com aquestes expressions són manifestacions de malestar rarament associades a accions positives de transformació que generen fortes externalitats negatives sobre el seu entorn.
En base a aquest sòlida – tot i que un pèl vaga – evidència acadèmica, aquesta proposició de llei limitaria l’ús d’aquestes expressions regulant el comportament d’aquest tipus d’individus – popularment coneguts com a cenissus – i gravant l’abús de la conjugació impersonal de les diferents expressions verbals i expressions anàlogues. D’aquesta manera, aquests individus es veurien obligats a utilitzar la primera persona i a proposar solucions per a les múltiples situacions respecte a les quals demostren la seva disconformitat i incomoditat. El títol final de la proposició de llei també contempla incentius fiscals pels que assumeixin compromisos personals per a posar remei a les situacions denunciades. D’aquesta manera, l’aplicació d’aquesta proposició de llei preveu que molts dels actuals ‘s’hauria de fer…‘ es converteixin en ‘em comprometo a…‘ o ‘perquè no ho fem d’aquesta manera?‘. Així mateix la memòria de justificació econòmica de la proposició de llei preveu que la seva aplicació reverteixi en pocs mesos els actuals índexs de pessimisme i ‘mal rotllo’ i el 87% de les queixes actuals acabin derivant en propopostes constructives. Addicionalment, aconseguiríem una font d’ingressos addicionals per a les afeblides finances de la Generalitat estimada en 300 milions d’euros.
Es preveu una forta oposició del col·legi professional de tertulians i de les tavernes de tarda amb un consum més intensiu de ‘carajillos’ (foto). Es podria establir una moratòria o bé facilitar un ‘coaching‘ personalitzat per aquells casos de necessitat de transformació més extrema. Algú dubta, doncs, que seria la millor proposició de llei que pot aprovar el nostre Parlament?