Aquests últims dies me n’he adonat que entendre a un escorpí no és una tasca fàcil. Certament és veritat el que diuen els manuals: ‘la seva força és inconscient i sovint massa potent per ser controlada i es rebela de forma desordenada provocant profundes angoixes existencials’. Llegint coses com aquestes es fa difícil no creure una mica en l’astrologia. ‘Els escorpins són sovint bruscos i impacients. La seva franquesa pot ferir als demés. Perdonen però mai obliden, són molt rencorosos.’
En fi, no sé si l’astrologia té alguna base que la faci creïble – se m’escapa – però si que si més no és una excusa per a conèixe’s a un mateix. I negar la pròpia naturalesa és el pitjor error que una persona pot cometre. A mesura que et vas fent gran te n’adones que, tot i que pots millorar i perfeccionar certs defectes, és d’un irrealisme extrem pensar que pots canviar el teu caràcter. La conclusió a la que arribes és que el millor favor que et pots fer a tu mateix és conèixe’t cada vegada més a tu mateix sabent fins a on pots i vols arribar, però també sabent quines són les teves pròpies limitacions.
No és fàcil entendre un escorpí: desborda, fereix i atabala. Viu la vida amb tanta passió – tot i que sovint no ho demostri pels qui no el coneixen – que qualsevol que es trobi al seu costat pot sortir projectat per una força centrípeta. Destrueix amb la mateixa facilitat que construeix. I s’entén que poques persones puguin entendre i suportar aquesta dialèctica. Vaig llegir en un dels milers de manuals d’astrologia que corren pel món una metàfora que em va agradar molt: ‘els escorpins són com aquestes estufes de tota la vida: la seva aparença freda i metàl·lica les mostra insensibles i hermètiques, però quan les toques et pots cremar amb massa facilitat fent molt de mal’.
Ara bé, el que m’agrada més del que es diu dels escorpins és la seva força interor, que per altra banda tenim totes les persones en el fons. Per això m’agrada especialment el mite de l’au fènix, que s’associa al signe zodiacal de l’escorpí: ‘L’au fènix (foto) és l’associat amb el signe d’escorpí. El fènix es regenera de les seves pròpies cendres i reneix.