Llegint la investigació del Pentagon a Julian Assange, fundador del portal Wikileaks, m’he ratificat en la idea que les històries de Lisbeth Salander s’aproximen molt més a la realitat del que ens pensem. L’era de la informació no és una revolució innocent ni que deixi indiferent les estructures de poder. I la investigació a Assange demostra que quan publiques milers d’informes secrets sobre la guerra de l’Afganistan a través del teu portal web pot ser que tinguis problemes.

La tecnologia actual fa que potencialment aflori moltíssima informació, particular i institucional, i que la legislació actual i els firewalls siguin dics de paper enmig dels corrents de l’Amazones. Avui dia ja no és ficció poder entrar als sistemes informàtics de defensa dels estats amb coneixements informàtics una mica avançats, o que puguin arribar a esborrar la teva identitat a través de la xarxa. I això preocupa els estats, que han perdut un monopoli de la informació en detriment d’una selva on tothom opera amb força impunitat. És per això que l’Índia ha vist com una amenaça que l’encriptament de les blackberries que operen al seu territori el controli una empresa canadenca, o que la Xina – amb el seu habitual tarannà expeditiu – s’hagi posat de seguida al dia en aquest nou escenari. De fet, l’acusació i l’arrest de Laura Riera fou fonamentat, entre altres, en la utilització d’informació suposadament protegida.

La conseqüència de tot aquest nou escenari és que la privacitat de tot i tothom és molt més vulnerable que fa uns anys; i no sembla que la Llei Orgànica de Protecció de Dades i legislació similar sigui una garantia suficient per a preservar-la. Només cal veure l’article que fa referència a les excepcions – article 23 – per tot allò que pugui amenaçar la defensa de l’Estat o la seguretat pública. No és un escletxa més que suficient per a controlar la vida de qualsevol ciutadà a través de l’espionatge d’Estat? En qualsevol cas, més val actuar preventivament, com Lisbeth Salander: qualsevol moviment que quedi enregistrat a la xarxa és potencialment públic. I probablement mai tindràs problemes pel fet que molta de la teva informació sigui pública… fins que no molestis a algú amb capacitat suficient per crear-te’ls…