El Manolo és el sobrenom d’un home que des de fa temps regenta des de fa anys un restaurant xinès de l’esquerra de l’eixample. Un restaurant que des de fa anys freqüentem amb un grup d’amics divendres a la nit de de que teníem 18 anys. Ahir, com a fedetari de Barcelona Decideix li vaig demanar el vot anticipat per la consulta del 10 d’abril. El Manolo, com molts catalans d’origen xinès, és una persona poc propensa a debats polítics però participa diàriament a aixecar el PIB d’aquest país. No desvetllaré el sentit del seu vot, però el més important de tot és que va vèncer les seves pors i reticències i va votar com un més dels meus amics.

Al meu entendre, el gran valor de les consultes populars és aconseguir que voti molta gent com el Manolo. Persones que no són del nostre àmbit relacional habitual, que potser mai s’han arribat a plantejar que Catalunya pugui ser un estat independent, o que potser sí que ho han fet però són manifestament contraris.

Sovint quan demanes el vot anticipat et trobes amb la famosa pregunta: ‘Perquè servirà tot plegat?’. Doncs servirà perquè molta gent com el Manolo fins el 10 d’abril, dia de la consulta a Barcelona, se li plantegi aquesta pregunta i en parli a casa seva, a la feina, normalitzi un debat que cada vegada està més extès. No heu pensat mai que si tenim en compte la gent que declina per raons diverses emetre el seu vot, estem obrint el debat a una part de la població encara més gran del que seran les xifres de participació final ?

Doncs ja ho sabeu voluntaris i voluntàries i els qui encara no us hi heu animat, fins el 10 d’abril ens esperen molts Manolos als qui hem de preguntar si volen participar a posicionar-se sobre quin futur volen pel seu país. I com diu aquell a qui li costa decidir-se, ‘amb bona cara i bon to!