El Conseller Castells va fer públiques aquest dimecres les xifres de dèficit fiscal entre els anys 2002 i 2005 com a resultat dels càlculs d’un grup d’experts. És tota una satisfacció veure com els seus resultats pràcticament iguals als que fa uns mesos va estimar la Fundació Irla pel mateix període: un dèficit fiscal estructural que representa durant aquests anys el 9% del nostre PIB. Específicament, l’any 2005 el dèficit fiscal es va aproximar als 17.000 milions d’euros.

Sovint es denuncia, i amb raó, que aquests conceptes són difícils d’entendre per algú que no hi estigui avesat. Crec que ho puc explicar d’una manera que s’entengui perfectament. Tothom entén l’esforç que implica pagar les quotes d’una hipoteca al final de mes. Doncs casualment, si suméssim totes les hipoteques que els catalans van pagar durant l’any 2005 ens dónaria una xifra gairebé idèntica (fregant els 17.000). Si no tinguéssim dèficit fiscal, Catalunya estaria lliure d’hipoteques. Interpreteu-ho com vulgueu, però no us sembla que ara entenem millor la dimensió de la tragèdia ?

No us sembla que aquestes xifres haurien de condicionar la negociació amb l’Estat per aconseguir una reforma de la LOFCA que millorés substancialment els recursos que ingressa el Govern de la Generalitat ? A mi em semblaria estrany que no fos així, a no ser que l’Estat presenti uns càlculs substancialment diferents el pròxim 15 de juliol. S’hi atreviran ?

De totes maneres, cal ser conscient del marge del qual disposem per millorar el model: un Estatut que ens obliga a entrar en una negociació amb totes les CCAA (excepte les forals, és clar). El precedent més recent és el de la reforma de la LOFCA a l’any 2001, amb un Govern català de CiU i un Govern estatal del PP. Llavors el Govern català augmentà els seus ingressos en 225 milions d’euros en el primer any d’aplicació del nou model. Crec que estem en condicions d’aconseguir multiplicar aquesta xifra.

PD: Hi ha qui diu que serem capaços de multiplicar el guany que s’aconseguí el 2001 per més de 20 vegades. Tant de bo!