Aquest dilluns serà un gran dilluns. A les 19.30h presentem públicament al MNAC la nova institució de foment a la recerca a Catalunya amb la presència de més de 300 personalitats del sector de la recerca. Un dia sens dubte important després de mesos de treballar en aquest projecte i que dóna compliment a un dels mandats del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI). De ben segur que el dilluns es parlarà de moltes coses – per exemple, dels resultats de la segona onada de consultes populars -, però per mi i pels molts dels que hi hem estat implicats aquesta serà la més important.

Demà serà un punt de partida – més que no final – d’un nou instrument per a implementar les polítiques de recerca que ens ha de ser útil a tots: des del Govern – actuals i futurs – als investigadors – els que realment n’han de ser els actors principals – i al conjunt de la societat – en la mesura que l’aposta per a la recerca és una aposta per un nou model de creixement i societat -.

He de reconèixer que construir projectes com aquest en un moment com l’actual és especialment gratificant. Superar les inèrcies adquirides no és fàcil i portar a la pràctica reorganitzacions institucionals comporta la seva complexitat. Però el resultat s’ho val. La sensació d’estar construint futur sempre guanya ja que, per bé que sonar exagerat, és també una manera de fer país. I més enllà de la rendibilitat política a curt termini, és necessari també posar bases sòlides que ens facin servei i millorin la nostra estructura de Govern.

Canvis que volen estrategues, bons arquitectes i bons constructors, però també mestres d’obra i electricistes que garanteixin que s’engegui la llum i que tot plegat funcioni. I són aquests petits detalls, l’entendre en aquest cas que el treball i motivació diària de les més de 70 persones que tirarem endavant aquesta nova institució és imprescindible, que converteix els projectes col·lectius en motivacions personals. Es parla força de lideratges col·lectius – imprescindibles – , però aconseguir (i no és senzill) que tothom assumeixi que des de la seva feina diària també transforma la realitat, com diu l’anunci, no té preu.