Fa pocs dies a la Federació Regional de Barcelona d’Esquerra Republicana hem inciat formalment el procés de primàries per tal d’elegir cap de llista a les properes eleccions a l’Ajuntament de Barcelona. Potser és el primer procés de debat intern de més transcendència pública des que Oriol Junqueras va assumir la presidència. És cert que unes primàries són una bona oportunitat per començar a debatre idees i propostes per a la ciutat. En la mesura que les candidatures les encapçalen persones que procuren buscar els màxims suports entre els companys del partit, també són processos que tensionen l’organització. De tots depèn que aquesta sigui una tensió saludable pel col·lectiu: l’assertivitat, l’honestedat i el diàleg obert són alguns dels ingredients que segur que ens ajudaran que efectivament sigui així.
Tenim la sort de poder comptar amb dos bons pre-candidats per encapçalar al nostra candidatura municipal: l’Alfred Bosch i l’Oriol Amorós. Aquest fet fa que a molts militants i simpatitzants com jo ens sigui molt fàcil assumir el compromís que sistemàticament hem assumit en tots els processos interns d’elecció de candidat: continuar treballant a partir del 12 de juliol per fer la millor proposta electoral possible sigui quin sigui el candiadat escollit per la majoria de companys. Penso que l’Alfred i l’Oriol són, tanmateix, candidats força diferents, amb punts forts diversos que fins i tot podrien arribar a ser complementaris. Per aquest motiu penso que és una llàstima que una candidatura unitària sembla que no sigui possible.
Aquestes primàries s’encaren en un moment històric per al partit i per al país. I, per tant, també per a Barcelona. Les eleccions municipals són claus per qualsevol partit polític: posen a prova la capacitat de l’organització de mostrar-se útil a l’hora de resoldre les qüestions més quotidianes i a la vegada més vitals dels ciutadans. Qualsevol partit amb voluntat de ser hegemònic té el deure de ser el màxim d’ambiciós en la presentació de les seves propostes. Penso que hi ha lliçons que faríem bé d’extreure dels bons resultats de les últimes eleccions europees: la necessitat de construir una proposta prou atractiva per a una gran majoria. Conseqüentment, ser capaços de construir una candidatura que ultratraspassi les fronteres orgàniques del partit per què això sigui possible (incorporant independents o personalitats provinents d’altres tradicions polítiques, per exemple).
Per tal d’assolir aquests objectius, en aquest moment tan particular de la nostra història, modestament crec que l’Alfred Bosch és el candidat més idoni. La seva trajectòria independent en el món de la cultura, el lideratge de les consultes de “Barcelona Decideix” celebrades el passat 10 d’abril del 2011 i la seva bona sintonia amb sensibilitats polítiques molt diverses són actius que considero especialment valuosos per encapçalar un projecte que ajudi a la Federació Regional de Barcelona a construir una candidatura municipal tan ambiciosa com transversal. Pels qui en tingueu ganes, avui teniu ocasió de venir a la presentació de la seva candidatura per tal de conèixer-la de primera mà. Ara, Barcelona!