El passat diumenge vaig poder escoltar fragments del discurs de cloenda del Congrés del ZP. Davant d’un discurs com aquest, independentment del posicionament polític que es tingui, un s’ha de treure el barret. I no perquè t’agradin més o menys els continguts o et semblin més o menys creïbles, sinó perquè és capaç de transmetre un missatge clar, consistent i amb les dosis suficients d’il·lusió per aglutinar les seves bases: militants i electors!

ZP, així com en la passada legislatura tenia la imatge de líder feble i voluble, ara es veu amb la capacitat de de construir el seu propi marc conceptual. Seguint la doctrina de Lakoff (foto) i del seu qualificat intèrpret Caldera, està fixant les bases per a consolidar una nova esquerra espanyola alimentats amb la nova fundació IDEAS. Si és capaç de fer-ho (i tot sigui dit, sobreviure políticament a aquesta crisi econòmica), tindrem ZP per anys. Jordi Pujol en el seu moment va saber crear els marcs per a lligar el projecte de Catalunya al de CiU. Ara ZP està posant les bases per a una nova progressia que, a més, se sent desacomplexadament espanyola. PRISA, de la mà de CUATRO, acaba de conquerir i reciclar dos símbols de l’Aznarisme: l’esport espanyol i la Plaza Colón de Madrid. Cal valorar adequadament l’abast d’aquesta operació, que no és petita i és més ambiciosa del que molts es pensen.

Estar clar que alguns no ens hi sentim identificats, però els progressistes que ens sentim només catalans serem capaços de crear una alternativa per aquest famós milió i escaig de persones d’aquest país que se senten més catalans que espanyols i més aviat d’esquerres? Cal posar-s’hi seriosament perquè aquestes coses no s’improvitzen (ZP i l’ex-ministre Caldera ja ho saben).