Avui al matí m’he llegit un llibre curt d’Stefan Zweig que m’ha regalat un bon amic (novel·la d’escacs es diu, molt recomanable). Gira al voltant de dos personatges que, des de circumstàncies diverses, s’han converit en grans jugadors d’escacs a través de dedicar-s’hi obsessivament en diferents etapes de la seva vida. Si ens hi fixem bé, estem envoltats de persones que passen la seva vida perfeccionant el seu talent en petites o grans obsessions. Tots nosaltres, en menor o major mesura, dediquem molt temps i esforços al que ens semblen grans batalles. Batalles quixotesques en paral·lel que de tant en tant es creuen i de vegades es comparteixen.

Especialment aclaridor en aquest sentit és un dels seus paràgrafs: ‘Tota la vida m’han intrigat els monomaníacs, la gent obsessionada per una sola cosa, ja que com més un es limita, més s’acosta per altra banda a l’infinit; justament aquests homes, que viuen en aparença fora del món, saben bastir en la seva matèria, com formiguetes, uns mons en miniatura ben curiosos i particulars’ . Tots vivim en petits móns en miniatura. És més còmode i comfortable: tenim les nostres pròpies lleis, les nostres veritats, els nostres valors. Crec que és part de la naturalesa humana.

A partir d’aquí, si se’m permet la metàfora, tots establim la nostra política diplomàtica i comercial. Hi ha els qui prefereixen viure en una autarquia, col·locant aranzels prohibitius a les idees que els hi són estranyes i establint una política d’aliances força restrictiva que simplement els permeti autoabastir el seu món particular. Amb el pas del temps tots tendim a ser més ‘autàrquics’ i menys tolerants amb les novetats que gosen desafiar la nostra constitució o estatut – en funció de la sensibilitat nacional de cadascú -. ‘Després del que he viscut i el que m’ha costat construir el meu petit imperi, és evident que això que em desafia ha de ser una bogeria desprovista de cap tipus de sentit comú‘ pensem moltes vegades al sentir qualsevol cosa que amenaça en fer trontollar els nostres esquemes i les nostres ‘veritats’. I l’exercici de desacreditar és certament el més fàcil, però probablement també el més empobridor. No estic segur que la calma, la seguretat i la sensació de perfecció que això ens proporciona compensi perdre’s gran part de les coses que el món i la vida ens poden oferir.

Prendre una actitud socràtica davant de la vida, en la qual no tinguem por de qüestionar-nos quan toca els nostres fonaments, pot sonar molt idílica però no és gens fàcil de practicar. No només requereix grans dosis d’humilitat sinó d’una gran seguretat interior. Sòcrates va acabar tancat a la presó per impertinent – que potser ho era bastant -. Avui en dia potser no s’acaba a la presó però tampoc es pot esperar que tothom ens entengui. Sovint per qüestionar certes ‘veritats’ podem ser titllats de febles o de traïdors amb una soprenent lleugeresa. Però val la pena viatjar per altres móns: no cal anar gaire lluny, simplement cal adquirir una mica d’empatia i pensar que ben a prop teu la vida es viu i es pot viure d’una manera completament diferent a la que coneixem. I no per això és forçosament pitjor.