Fer un trasllat o neteja d’objectes vells és sempre un exercici que poc o molt remou emocionalment. Als objectes s’hi adhereixen records, vivències, peces de la nostra trajectòria vital. Un bon moment per fer teràpia i introspecció, així com un nínxol de mercat pels psicòlegs d’aquest país!: “Acompanyament al trasllat. L’experiència d’un trànsit terapèutic”. Ho dic en broma pero no seria cap tonteria: no descarto que ja existeixi aquesta oferta en algun racó de món o en alguna seqüència de pel·licula de Woody Allen encara per filmar.
L’entrada d’avui la motiva una capsa. Una capsa que conté bona part dels mòbils que he tingut al llarg de la meva vida, els que apareixen a la foto. Veure aquells mòbils m’ha portat multituds de records: la il·lusió dels projectes professionals que tot just comences, trucades i converses que t’han fet replantejar moltes coses, missatges de text impacients de rebre l’esperada resposta…aquests aparells estan carregats d’emocions perquè és a través dels quals ha transcorregut bona part de la nostra vida. Trobar-me tots aquests mòbils, tot just s punt de començar l’onzena edició del Mobile World Congress, m’ha fet pensar vàries coses:
1. No fa gaires anys que es va popularitzar l’ús del telèfon mòbil – no fa ni 20 anys – i ara ja mirem els models antics amb la mateixa nostàlgia del qui contempla un gramòfon. Amb personalment em produeix cert vertigen mirat amb perspectiva.
2. L’obsolescència programada (o planificada) dels nostres mòbils i de tots els nostres aparells electrònics és sostenible? Si no havia llençat tots aquests aparells és perquè en certa manera em semblaven massa valuosos per convertir-los en un residu de deixalleria. No ens hauríem de replantejar sistemes de producció que fessin compatible el progrés tecnològic amb el reaprofitament de materials de dispositius obsolets?
3. Els avenços tecnològics, també en la indústria del mòbil, són útils i rendibles en la mesura que aconseguim eines més eficaces i eficients per comunicar-nos entre nosaltres. Però això implica que hem de saber utilitzar aquests dispositius d’una manera intel·ligent. Quantes vegades hem parat massa poca atenció a una conversa per estar massa pendents de les alertes del nostre telèfon mòbil?
El telèfon mòbil ha revolucionat la nostra forma de comunicar-nos i relacionar-nos. Avui he estat plenament conscient que és una part molt important de les nostres vides ja que és el canal a través del qual hem expressat i expressarem bona part de les nostres emocions, esperances i il·lusions. El gran repte és prendre consciència que el que és realment important i el que ha situat el telèfon mòbil al centre de les nostres vides és el valor de tot el que som capaços de transmetre-hi. Que les nostres emocions governin les noves tecnologies.