EL PUNT d’avui presenta un reportatge que, com a mínim, convida a la reflexió. A diversos corresponsals internacionals internacionals que treballen a Barcelona se’ls pregunta sobre la realitat catalana. La gran majoria es mouen entre la incomprensió i el desconeixement pel que fa a les relacions Catalunya-Espanya i, molt especialment, pel que fa al fenomen independentista.

El que més sorprèn és que és impossible – o a mi, si més no, m’ho sembla – titllar de tendenciós aquest reportatge tenint en compte la línia editorial d’aquest diari. Si hagués aparegut en un altre mitjà la temptació hagués estat molt més gran, i l’explicació dels resultats més còmoda i , fins i tot, tranquilitzadora. Per altra banda, els entrevistats són corresponsals que fa temps que viuen a Barcelona i que semblaria, pel seu perfil professional, que haurien d’estar oberts a comprendre noves realitats socials i polítiques.

Però resulta que la comprensió o la simpatia cap al ‘fenomen catalanista’ són més aviat escasses si repasses el conjunt d’entrevistes que apareixen al reportatge. Doncs, què voleu que us digui…seguint la meva dinàmica habitual a mi aquest reportatge m’ha deixat un pèl preocupat. Si bona part de l’opinió pública internacional sobre Catalunya i les seves aspiracions polítiques es genera entre aquest col·lectiu de professionals…Houston, tenim un problema! El reconeixement internacional de la realitat catalana no només ha estat sempre molt present en la nostra acció de Govern – d’aquests i dels anteriors – sinó també per bona part de la societat civil – potser l’exemple més significatiu en aquest sentit és el rol desenvolupat pel Barça, especialment durant el mandat de Joan Laporta -.

És gairebé inevitable, doncs, preguntar-nos perquè no s’ha assolit una millor percepció. Ja sabem que els mitjans d’àmbit estatal no són especialment sensibles a fomentar la comprensió o la raó de ser del catalanisme. A mi se m’acudeixen dues possibles explicacions. La primera és la dificultat d’explicar el nostre missatge en el si d’un Govern de l’Estat d’esquerres i que té una imatge d’aparentment dialogant – una altra cosa és quina sigui la realitat del dia a dia…-. La segona la podríem trobar en els efectes que tingut sobre l’opinió pública internacional el debat estatutari dels últims 5 anys. Tinc la impressió que mentres ens estàvem intentant fer entendre a una Espanya bona part de la qual no tenia cap interès en escoltar-nos, d’altres s’han preocupat més de fer evident al món la ‘inconveniència’ de les nostres demandes insolidàries i nacionalistes.

Independentment de les explicacions que poguéssim trobar, mentre la nostra realitat política sigui la que és, cal no descuidar la necessitat de continuar donant-nos a conèixer a la resta del món i d’aquells que són responsables de generar opinió fora de les nostres fronteres. I cal qüestionar-nos fins a quin punt és ‘rendible’ vendre el conflicte amb Espanya o, com diu un dels corresponsals, ‘Catalunya com un pol d’atracció al Sud d’Europa’.