Avui he acabat el segon volum d’aquest bestseller de Millenium. L’havia començat sense masses expectatives, però el llibre m’ha acabat atrapant com als milers de persones que l’han deborat. Crec que potser el més atractiu de tot és la seva protagonista, Lisbeth Salander.

Un personatge aparentment marginal i transtornat, de caràcter totalment associal, i que actua dacord amb la seva pròpia moralitat, independentment del que pensi la gent i del que és o no és legal. Un personatge amb una alta habilitat com a hacker, capaç d’obtenir la informació i els secrets més ben guardats, però incapaç de comunicar els seus sentiments i relacionar-se amb normalitat amb el seu entorn.

A qui no li agradaria ser per un moment Lisbeth Salander ? Ser capaç de descobrir els secrets més ben guardats i investigar entre la informació més ben amagada de la xarxa i dels PCs de qualsevol persona…

A qui no li agradaria actuar d’acord amb el seu propi criteri i les seves pròpies normes morals, obviant el ‘què diran’ i tenir la capacitat de saltar-se la legalitat amb tota impunitat i gran professionalitat ? Doncs crec que a molts de nosaltres… la distància entre el que ens agradaria fer i el que acabem fent de vegades és enorme, i Lisbeth Salander ens ofereix un homenatge a aquest inconscient que tantes vegades reprimim. Crec que això explica part de l’atractiu d’aquesta trilogia.

El personatge de Lisbeth Salander, evidentment prenent-se les legítimes llicències de la ficció, ens ofereix un nou perfil de marginalitat del segle XXI. En el segle de les noves tecnologies i de la hipersaturació d’informació, ens presenten un personatge capaç de dominar tota la informació disponible a la xarxa, però incapaç de comunicar els seus sentiments. La complexitat del seu caràcter i els seus traumes personals s’interpreten com a bogeria per part d’una societat que no la pot – ni li interessa – entendre-la. Potser cada dia – al metro, a la feina,…- ens trobem amb moltes Lisbeth Salander – amb qualitats extraordinàries amb aparences extravagants – cada dia i ni ens n’adonem, ni ens interessa adonar-nos-en. Massa preocupats perquè tot quadri dins la nostra normalitat…