El passat dimarts 28 d’octubre vam celebrar interACC1Ó amb un èxit notable: per l’assistència – amb més de 3.000 empreses – i per la grandíssima acceptació del format de l’acte, que va aconseguir el complex objectiu d’esdevenir un punt de trobada i d’intercanvi de coneixement útil, efectiu i dinàmic. A banda de la presentació del nostre Pla d’ACC1Ó 2009-2013, la jornada fou protagonitzada per una gran conferència del gurú americà del management Gary Hamel. La veritat és que em va sorprendre molt positivament. A part de tenir la sort de poder-lo acompanyar per la seva fugaç però intensa presència per interACC1Ó (foto) encara vaig tenir la sort de poder-lo escoltar en directe.

Em va sorprendre positivament la seva austeritat, senzillesa i professionalitat però encara em van agradar molt més les idees que va exposar. Gary Hamel va parlar de nous models de management, però al meu entendre el seu missatge va molt més enllà. Ens va dir que qualsevol organització s’ha de fer mereixedora dels ‘regals’ (gifts) de la gent que hi treballa: la creativitat, la iniciativa i la passió que hi posa en la seva feina. Són valors afegits que només es poden aconseguir de forma voluntària, a dìferència de l’obediència o certa capacitat intel·lectual que, com va dir provocativament, les trobem en qualsevol gos Cocker spaniel. o l’intel·lecte. La democratització en la presa de decisions, la transparència i l’autonomia responsable apareixen com a vectors del future management. Tot plegat per aconseguir una major involucració de la gent amb els projectes pels que treballa, per passar del lideratge autoritari o messiànic – que com va dir ‘porta a la bancarrota!’ – a lideratges naturals que són capaços de canalitzar el millor de cadascú.

Quan Gary Hamel baixava per l’ascensor per agafar el cotxe cap a l’aeroport un assistent a la jornada li va espetar: ‘Mr Hamel, I’ve been teaching your books for many years. Your theories only have a problem: they’re extremely difficult to apply‘. És cert, no són fàcils de portar a la pràctica: normalment exigiríem que els nostres caps facin més cas a Hamel però en canvi és fàcil que trobem excuses per no fer-ho millor amb els nostres equips. A part de referenciar positivament les tesis de Richard Florida – que també és un gran què ! – Hamel ens dóna un missatge d’esperança, d’optimisme. La gestió d’equips, persones i projectes no és una qüestió de ‘suma 0’: les persones som complexes, imperfectes, però també estem disposats a donar el millor de nosaltres mateixos si trobem l’entorn i la motivació adequada. He decidit, doncs, que vull aixecar-me cada dia pensant que he de treure el millor de les persones amb les quals treballo. Ja ho intentava, però ara encara ho intentaré amb més intensitat.

Hi ha qui diu que les seves teories ja no estan de moda. Jo crec que són plenament vigents mentre hi hagi gent desmotivada, funcionaments burocràtics i rutines absurdes. I, què voleu que us digui: són teories que em mereixen molt més respecte perquè qui ho defensava em va semblar una persona íntegre i coherent. I avui en dia, això és molt d’agrair.