Avui comença un nou any i, amb aquest, noves esperances, noves il·lusions. És l’època en que la il·lusió pot guanyar més fàcilment el conformisme resignat i ens sentim una mica més amos del nostre propi destí. Fem nous propòsits de fer coses noves o de ser millors persones, tot i que potser molts d’aquests queden diluïts al cap d’uns dies enmig de la rutina
És un any que francament no convida a l’optimisme. Des d’un punt de vista econòmic i polític el 2009 no presenta un panorama especialment afalagador. Ara bé, és cert que els grans projectes neixen normalment en èpoques de crisi, en els quals es fa més evident que mai que les eines i les maneres de fer que ens havien servit fins fa poc, han quedat totalment obsoletes o, si més no, no són capaces d’adaptar-se a les noves realitats. Les crisis, de qualsevol índole, són una ocasió per reinventar-nos i dissenyar si cal un nou full de ruta. Això és més fàcil, sens dubte, pels qui naveguen que pels que circulen per la vida. Els qui circulen acostumen a sentir-se còmodes amb les rutes prefixades i les contínues indicacions. Els qui naveguen en tenen prou amb la seva brúixola interior, essent conscients que els cops de mar que ens porta la vida no s’avisen pel teletext i que la gestió de la incertesa forma part de navegar per la vida.
Jo el 2009 em vull treure el títol de navegant. No el donen a cap escola i tot són classes pràctiques. De fet, de navegant només se n’és quan es navega: ni abans ni després, sinó durant. Ara bé, crec que hi ha algunes coses que s’han de tenir clares abans de treure les amarres:
1. Cal saber a on vas per no perdre’t a mar obert: pots mirar els mapes per orientar-te, però la major part de les respostes les tenim a dins nostre. Conèixer-nos a nosaltres mateixos i ser el màxim de sincers és la millor forma de prendre les millors decisions.
2. Tenir pocs però bons companys de viatge. El vaixell de la teva vida el dirigeixes tu però es difícil fer-ho sol. Ara bé, diuen que els bons navegants saben distingir entre la tripulació, els polissons i els companys de viatge.
3. Aprendre a navegar vol dir, també, saber quines travessies pots afrontar i quines són les millors rutes. La valentia és atreviment i no estupidesa: cal conèixer els secrets d’aquest mar que és la vida. Però això només s’aprèn, com altres coses, navegant.
A navegar pel 2009!